Verduurzamen is veel meer dan alleen overschakelen naar een warmtepomp. Een energiemanagementsysteem is gewenst. Energie inzetten wanneer u wilt en gebruik maken van de goedkoopst mogelijke energie (van een bepaald moment) is dan mogelijk. Mede door de netcongestie is accuopslag handig.
De slimme Energiemanager
De Energiemanager is het middelpunt van kostenbesparing én comfort. Hiermee zet u uw opgewekte energie slim in óf koopt u voordelig in op de juiste momenten. Deze handige tool zet alle info van de binnenruimten, weersverwachting, historie en status van alle apparatuur om naar slimme data. U heeft volledig inzichtelijk welke energiebronnen, welke hoeveelheid energie produceren op een bepaald moment. Waarbij rekening wordt gehouden met de weersomstandigheden, tijd van het jaar etc.
Ook is de prijs van energie op een bepaald moment een belangrijk gegeven. De Energiemanager regelt volledig zelf wanneer welke energiebron moet worden aangeboord en wanneer er goedkope opslag plaatsvindt. Duurzaam en kostenbesparend.

Hoe werkt de Energiemanager?
- De warmtepomp is de basis van de energievoorziening. Hier wordt aangevoerde warmte en koude omgezet naar vraag;
- Het boilervat is de buffer voor warm water. Door de accu/batterij wordt de opgewekte energie, die niet meteen gebruik wordt, opgeslagen;
- Verwarmen en koelen gaat altijd op basis van historie en weersverwachting;
- De energie wordt ingekocht op basis van EPEX markt. Is het energietarief laag, dan laad je de accu maximaal op. Is de energieprijs hoog? Dan gebruik je de energie uit de opslag.
Heb je nog iets over, dan kun je dat op dit moment nog terug leveren aan het net en verdien je er eventueel nog iets aan; - Opladen van de auto geschiedt op het moment van piekbelasting of wanneer de energieprijzen laag zijn. De tool houdt overal rekening mee.
Is er in een gebouw een grootverbruiksaansluiting gewenst, dan kan zo’n aanvraag lang duren; wel meerdere jaren.
Een kleinverbruiksaansluiting is maximaal 3 x 80 ampère en is niet voldoende voor de energievoorziening van een groot gebouw. Het is dan mogelijk om accuopslag in te zetten om de pieken op te vangen.
Een voorbeeld
Bij het project Woonhof Sterrelaan in Bergen op Zoom was er eigenlijk een grootverbruiksaansluiting van 3 x 125 ampère nodig, maar vanwege de netcongestie ging de realisatie hiervan ongeveer 10 jaar in beslag nemen. Niet wenselijk.
Na een gedegen analyse is er besloten om als één van de eerste projecten in Nederland een combinatie te maken van alle energiefacetten in een gebouw.
Het opwekken en opslaan, de afgifte en teruglevering alsook het inkopen van de energie. Hierbij wekken de zonnepanelen energie op, die vervolgens wordt opgeslagen in accu’s of in de thermische buffer.
Dagelijks wordt de energie gebruikt, die op dat moment het goedkoopst is om zo het maximale rendement eruit te halen.
Door de opslag kunnen eventuele pieken worden opvangen op momenten dat er veel energie nodig is.
Wat zijn nog meer voordelen van energieopslag in batterijen?
- Door het inzetten van de batterijen wordt men minder afhankelijk van het elektriciteitsnet;
- Tijdens piekuren vermindert de druk op het net;
- Bij hoge energieprijzen wordt de opgeslagen energie gebruikt in plaats van dure stroom van het elektriciteitsnet.
Het verdwijnen van de salderingsregeling voor zonnepanelen, zal er zeker voor zorgen dat energieopslag met behulp van accu’s steeds belangrijker gaat worden.
Accu’s zijn momenteel nog vrij duur, maar worden snel verder doorontwikkeld. Als ze op de juiste wijze worden ingezet, kennen ze al wel een acceptabele terugverdientijd.